Спор в парламента: Кой предложил идеята за първия ден от болничните?

Владислав Горанов заяви, че предложението било на управляващата коалиция

15.11.2019 | 12:54 Редактор: Ивет Арабова

Вчера ГЕРБ и "Обединени патриоти" обявиха, че ще предложат за гласуване минималната пенсия да стане 250 лева, както и детската градина за децата между 4 и 6 г. да бъде безплатна. Спорове обаче предизвика идеята да не се плаща първият ден от болничните.

"Това вчера определено е предложение на "Обединени патриоти". Ако беше предложение на ГЕРБ, щеше да се види при внасянето на бюджета в Министерския съвет. Ние се съгласихме с тези мерки, макар че те не са безспорни", каза пред репортери председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

От "Обединени патриоти" отговориха на изявлението на Стоянова. 

"Нашите предложения са вдигане на минималната пенсия на 250 лева и освобождаване от таксите на децата на 4, 5 и 6 години за детските градини. Другите предложения са на колегите от ГЕРБ. Идеята за болничните е на финансовия министър", заяви секретарят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Юлиян Ангелов.

Финансовият министър Владислав Горанов се върна на вчерашната позиция, че предложението за първия ден от болничните е било общо, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

"Нито г-жа Стоянова, нито г-н Ангелов присъстваха на коалиционния съвет, така че и двамата грешно коментират пакета от предложения, който вчера анонсирахме. Предложението е на управляващата коалиция", категоричен бе финансовият министър Владислав Горанов.
 
"С това решение признавате безсилието на правителството да се справи със злоупотребите с болничните листове. Вместо контрол и наказания за тези, които издават или ползват фалшиви болнични, вие наказвате изрядните работници и ги лишавате от правото им да получат обезщетение", обърна се към управляващите лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Очаква се изявление по темата и на здравния министър Кирил Ананиев.

Репортаж на Стоян Тричков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК