България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вменява ли колективна вина новата мярка за болничните?

Коментар на Любослав Костов от КНСБ и Ивелин Желязков от АИКБ

15.11.2019 | 09:19 Редактор: Ивет Арабова

"Това решение да не се плаща първият ден от болничните е изненадващо. Тук говорим за всички работещи и се вменява една колективна вина. Искаме среща с премиера и съответните министри. Те вчера заявиха, че са готови за диалог, но за нас не е конструктивно поведение да се вземе това решение", каза в студиото на "България сутрин" Любослав Костов от КНСБ.

Според него броят на хоспитализациите за последните 6 години се е увеличил.

"Никой не може да отрече, че има сериозен проблем с болничните - от 2012 до 2018 година са се увеличили болничните двойно, а плащанията три пъти. Ние ще подкрепим това решение първият ден от болничния да не се плаща. Тази мярка ще е работеща", коментира Ивелин Желязков от АИКБ.

По думите му през 2012 година броят на болничните е бил най-малък.

"Преди не е било работникът да не плаща нищо, защото НОИ покрива 80% от плащането за първия ден. Няма как да се каже на всички работещи, че лъжат. Трябва да се затяга регулацията", каза още Костов.

Ивелин Желязков контрира, че тази мярка няма да ощети работещите хора, а тези, които злоупотребяват.

"Ние сме искали много по-сериозна роля на НОИ. Това е мярка, която ще работи. В момента хората, които не ползват фалшиви болнични, също са наказани", заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Костов в момента на работещите хора се отнемат права и тази мярка не решава проблема, а нагнетява напрежението.

Вижте видео с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК