В държавния бюджет не е заложен дефицит за първи път от 11 г.

Предвижда се ръст на икономиката с 3,3%

12.11.2019 | 12:58 Редактор: Ралица Братанова

На извънредно заседание депутатите обсъждат бюджета за следващата година. За първи път от 11 години насам в него не е заложен дефицит. 

За разлика от миналите години, когато се планираше на минус, тази година се очаква бюджетът да бъде балансиран - държавата ще похарчи толкова, колкото събере.

В основния финансов закон е записано още, че приоритети в него ще са секторите отбрана и сигурност, повече пари ще има и за образование и здравеопазване. 

Държавата се фокусира и върху ръста на доходите. За целта се планира нарастване на минималната заплата на 610 лева, както и увеличение на учителските заплати с 10%. Предвижда се ръст на икономиката с 3,3%.

От БСП обявиха, че на първо и второ четене ще поискат по-високо увеличение на пенсиите, а от ДПС заявиха, че няма да подкрепят Бюджет 2020 г. 

Преди извънредното заседание БСП организираха дебат за промени в изборното законодателство. Бяха поканени всички парламентарно представени партии, а единствено ГЕРБ не присъстваха. Те обявиха, че ще организират анкетна комисия, която да изготви промени в Изборния кодекс. 

Най-много следващата година ще се харчи за социално осигуряване, здравеопазване, отбрана и образование. Според заложените параметри бюджетните заплати ще се увеличат с 10%, а учителските - със 17%.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК