Кметът арестант днес полага клетва в Несебър

Николай Димитров и двамата обвинени общински съветници ще бъдат върнати зад решетките

11.11.2019 | 08:25 Редактор: Стефанка Митева

Днес трябва да положат клетва общинските съветници и кметът на Несебър. Това ще стане на първото заседание на новоизбрания общински съвет. 

За 4-ти мандат, още на първи тур, за градоначалник на крайморския град беше избран Николай Димитров, който обаче дни преди вота беше арестуван и обвинен за ръководител на организирана престъпна група за купуване на гласове. 

Казусът е прецедент в България. Очаква се с разрешение на наблюдаващия прокурор, Николай Димитров и двама от общинските съветници, които са в ареста, да бъдат конвоирани от София до Несебър, за да положат клетва, след което отново да бъдат върнати зад решетките.

"Прокуратурата не откарва никого. Това е работа на главна дирекция "Охрана". Това, което е направила прокуратурата и което са ми докладвали колегите от Специализираната прокуратура, е, че е издадено необходимото разрешение, съответно разпореждане до главна дирекция "Охрана", да се осигури възможност на кмета да положи клетва. Как това се осигурява, не е в нашите правомощия", коментира казуса Сотир Цацаров.

Така Николай Димитров ще встъпи в длъжност, но тъй като е с мярка за неотклонение "задържане под стража", ще трябва да управлява общината от ареста. 

Според закона Димитров има право да възложи функциите на някой от неговите заместници или Общинския съвет да избере временно изпълняващ длъжността кмет на общината. 

Днес в Несебър ще има и протест в подкрепа на арестанта кмет.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК