Борисов: Северна Македония и Албания да не се отказват от ЕС

Премиерът е на лидерска среща в Женева, посветена на Западните Балкани

08.11.2019 | 13:30 Редактор: Ралица Братанова
Борисов: Северна Македония и Албания да не се отказват от ЕС

Помирението, регионалното сътрудничество и поддържането на добросъседски отношения са ключови фактори за европейската интеграция на Западните Балкани, заяви министър-председателят Бойко Борисов в речта си пред участниците в лидерската среща "Стратегически диалог за Западните Балкани" в Женева, цитиран от правителствената пресслужба.

Според премиера Борисов, за да има стабилност и икономически прогрес и за да се промени имиджът на региона в положителна посока, старите дрязги и напрежения, както и езикът на омразата и ксенофобията трябва да останат в миналото.

По думите на българския министър-председател превъзмогването на наследството от миналото може да се случи на основата на споделените ценности като толерантност, приобщаващите действия и взаимното доверие.

Премиерът акцентира върху значението на регионалното сътрудничество и посочи Берлинския процес като един от многото успешни примери в тази посока. 

"България доказа, че е държава членка, която може успешно да поеме отговорност за развитието на европейския проект. Това ни дава и увереност, че със съвместни усилия ще се справим успешно и с председателството на Берлинския процес, което за нас е следващо предизвикателство", отбеляза министър-председателят.

Министър-председателят Бойко Борисов специално се обърна към Република Северна Македония и към Албания с призив да не се отказват от усилията си по пътя към членството в ЕС. Според премиера, без да се обезкуражават, те следва да продължат да работят с неотслабващ темп в посоката, която гарантира най-голям шанс за успешно развитие на целия регион на Западните Балкани, а именно - европейската интеграция.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК