Нови луксозни вагони в БДЖ - бистрà, интернет, видеонаблюдение...

Ще има и климатична система, обещават от железницата

28.10.2019 | 16:23 Редактор: Василена Василева
Нови луксозни вагони в БДЖ -  бистрà, интернет, видеонаблюдение...

Дългоочакваната обществена поръчка за нови вагони в родната железница вече е факт. БДЖ обяви търг за производство и доставка на 40 вагона за 76,7 млн. лв. без ДДС, които следва да се осигурят до 2023 г.

ЖП-то поръчва 22 второкласни, 10 първокласни и 8 вагон-бистра. Без купета ще бъдат новите вагони. От БДЖ предпочитат салонен тип разположение на местата с ергономични седалки. Удобствата за пътниците ще бъдат безжичен интернет и контакти, маси и LED осветление, пише "Монитор".

Освен това е предвидена климатична система. Осем от второкласните вагони ще бъдат пригодени за лица с увреждания и намалена подвижност. За тяхно улеснение местата им ще са в близост до вратите и тоалетните.

За да се опитат да се справят по-лесно с вандалите, от железниците са заложили бъдещите композиции да бъдат боядисани с покритие, позволяващо лесно почистване на графити. Вратите на новите вагони ще бъдат автоматични, като ще могат да се контролират от кабинета на локомотива.

За разлика от вагоните, в бистрàта ще има салонна и купейна част. В тях е предвидено освен ток и интернет за пътниците, така и телевизор минимум 29 инча, както и вендинг автомати за чай и кафе. Местата с консумация ще са оборудвани с кухненски боксове и хладилни витрини.

По две вакуумни тоалетни ще има в бъдещите нови вагони. Всяка от тях трябва да е с умивалник със сензорно пускане и спиране на хладка вода течен сапун и поставки за тоалетна хартия и кърпи.

За забавление на возещите се ще има инсталирани дисплеи, на които ще се излъчват реклами, информация в реално време, времето, скорост на движение и удобни връзки с други влакове. Електронни ще бъдат и таблата, указващи номера на влака, изписани на български и английски език.

В обществената поръчка е включена и доставката на два стенда за контрол и изпитване на спирачните системи на вагоните, техническо обслужване на всички 40 вагона за целия гаранционен срок, както и обучение на 14 души персонал по поддръжката им.

Планът за закупуване на германски употребявани вагони все още е актуален. Един такъв употребяван вагон втора класа без климатик от Deutsche Bahn струва 30 хил. евро. Ако се купят употребявани вагони с първа и втора класа от германския оператор, те ще струват 35 хил. евро. Ако пък българските железници искат в тях да има и климатик, тогава цената скача до 55 хил. евро.

Германските вагони са близо 30-годишни, но през 2005 г. им е направен капитален ремонт и са далеч по-добри от тези, с които нашата железница разполага сега. Това няма да е първата сделка между БДЖ и германските железници, през 2006 г. дружеството купи 110 немски вагона втора ръка.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК