България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Росен Тахов: Първите съвременни избори у нас били с боб и царевица

Според журналиста корупцията у нас е наследена от Османската империя

27.10.2019 | 09:14 Редактор: Ивет Арабова

"Първите избори в Свободна България са направени благодарение на голямата реколта от боб и царевица. Изборът е направен по примера на Древна Гърция. Бобът е маркирал положителен вот, а отрицателният вот е бил с царевица. По този начин е формирано Народното събрание, което е гласувало Търновската конституция", разказа журналистът Росен Тахов в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Голямото наместване".

Според него първият кмет на София, който превръща забутаното селище от софийския санджак в столица, се казва Димитър Петков.

"Той е бил опълченец на Шипка, заедно със Стефан Стамболов са организирали Народно-либералната партия. Именно той прилага първия градоустройствен план на нашата столица. Старото селище е трябвало да бъде разрушено, за да се построи ново, налага се да бута и църкви. Тогава е имало голямо недоволство и всекидневни протести срещу него, но той не се е отказал", сподели още Росен Тахов.

Той обясни, че Димитър Петков е оставил ромската махала в столицата, защото ромският вот бил използван, за да могат силните хора да седнат на креслата си. Тя била между Владайската река и сегашната гара.

"Ромите нямат право на глас у нас чак до 1937 година. Паметникът на Димитър Петков в София е най-многострадалният паметник в българската история. Това е най-бутаният и после въстановяван паметник. Михаил Такев е бащата на българката демагогия у нас, той е във файтона, където е убит Алеко Константинов Мишена е бил Такев, но е убит писателят", разказа още Тахов в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Журналистът описа ситуация с идването на княз Фердинанд в Търново.

"Тогава един търновски кмет заповядва да се будне средновековната порта в Търново, защото каляската на Фердинанд не може да мине през нея. Фердинанд пък предпочел да върви пеша, той е интелигентен човек и се хванал за главата, като видял какво е направил този български кмет. В историята на българските местни управници има всякакви случаи. София има и много успешни кметове като Иван Иванов, който всъщност не е избран, а назначен с указ от МС", каза Тахов.

По думите му изборната история е изпъстрена с невероятни парадокси, най-големият от които е приемането на конституцията на Тодор Живков.

"Това, че се лъжем често, е ориенталска черта, която сме наследили от робството. От Османската империя наследяваме и корупцията. Временната руска окупация също допринася за продажността в пределите ни. Първият министър-председател у нас Тодор Бурмов е и първият корумпиран", завърши Росен Тахов.

Очаквайте видео с целия разговор с Росен Тахов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК