Режат стипендиите на отлични студенти заради високи доходи

ВУЗ-овете сами ще решават за критериите на отпускане

22.10.2019 | 12:20 Редактор: Стефанка Митева
Режат стипендиите на отлични студенти заради високи доходи

Студенти, изкарали отлични оценки, може да бъдат лишени от стипендии заради високи семейни доходи.
 
От просветното министерство отпускат определена сума към бюджета на университетите за месечните възнаграждения на възпитаниците им, но всяко ръководство само решава какви да бъдат критериите, по които да бъдат отпуснати. Така отличник в един ВУЗ може да получава стипендия от над 100 лв. всеки месец, но в друг да няма това право, ако доходът на член от семейството му е над 660 лв.

Според постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите, месечните възнаграждения за успех могат да бъдат два вида - едните са за всички студенти в редовно обучение, на които средният успех от предходните два семестъра е по-висок от "добър 4". Другите стипендии пък са за студентите, които следват в приоритетно професионално направление (педагогика, физически или химически науки, животновъдство и т.н.), пише Dnes.bg.

Докато за втория вид поощрения за отличници е важен само успехът, то за първия всеки университет може да прецени, че при класирането ще гледа и месечния доход на член от семейството на студента за предходните 6 месеца.

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК