Млади лекари на протест, несъгласни с новия ред на специализация

Документът съдържа клаузи, които според тях ги лишават от правото им на избор

16.10.2019 | 12:50 Редактор: Василена Василева

Млади лекари и студенти по медицина отново се събраха на протест пред сградата на здравното министерство. Те отново изразиха несъгласието си с наредбата, която определя реда за специализацията им.

Седем представители на медицинските специалисти влязоха на среща със здравния министър Кирил Ананиев. Продължават да настояват за по-достойно заплащане и промяна в здравната система. 

Въпреки че министерството обяви, че Наредбата за придобиване на специалност е преработена, специализантите не са съгласни. Преди седмица те проведоха и среща с ресорния министър Ананиев. На нея бяха обсъдени притесненията на студентите и специализантите относно проектa на Наредба №1 за специализациите на МЗ. 

В момента документът е публикуван на сайта на ведомството за обществено обсъждане, срокът на което ще бъде удължен. А в рамките на общественото обсъждане всички заинтересовани страни могат да изпращат своите предложения и становища.

Студентите – медици и специализанти настояват да имат избор дали сами да заплатят специализацията си или да се възползват от условията на МЗ. За тях основният проблем е идеята да работят три години в лечебно заведение по избор на Министерството на здравеопазването.

В момента броят на всички специализанти у нас е над 5400.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК