България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Млади лекари на протест срещу новия ред на специализация

Според тях новите поправки са лобистки

10.10.2019 | 09:27 Редактор: Ивет Арабова

Млади лекари ще протестират срещу публикувания на 1 октомври от Министерството на здравеопазването проект на нов ред за специализация. Петицията им срещу действащите правила и предлагания нов ред е събрала вече над 600 подписа. 

Действащият от края на юли тази година ред за специализация на младите лекари предвижда специализантите на държавна издръжка след придобиването на специалност да избират между одобрени от Министерството от здравеопазването лечебни заведения, в които да работят за срок от три години. 

Ако не изпълнят задължението си, трябва да връщат субсидията, която здравното министерство дава на болниците за техните заплати, тоест да си връщат заплатите за времето на специализацията. 

"Министерството на здравеопазването не се съобрази с нито едно наше искане, въпреки че те бяха приети на първо четене. Насилствено се опитват да ни накарат да останем тук, всичко това под надслова за кадрова политика. Излизаме на протест, за да защитим и личния си живот", каза пред репортер на Bulgaria ON AIR една от недоволните лекарки Александра Вълчева.

Тя заяви, че докторите се чувстват излъгани и обидени.

"Министерството ще провежда тези субсидии на болниците, което реално са нашите заплати. Тези субсидии облагодетелстват не нас, а директорите на болници. Прецендент е и не разбирам защо ние трябва да връщаме получените от нас заплати", коментира още Вълчева.

Тя отбеляза, че лекарите са за кадровата политика, особено в малките населени места, но проектът на Министерството на здравеопазването се опитва да я наложи насилствено.

"Силно се надяваме, че живеем в демократична държава и ще успеем да се разберем. В противен случай, ние няма да отстъпим от исканията си", каза още Александра Вълчева.

Снимка: Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК