Джок Полфрийман излиза от центъра в Бусманци (обновена)

Австралиецът ще бъде настанен на адрес в столицата

15.10.2019 | 18:47 Редактор: Василена Василева

Освобождават австралиеца Джок Полфрийман от центъра за настаняване на мигранти още днес. Това съобщи директорът на Дирекция "Миграция" към МВР Николай Николов на извънреден брифинг пред общежитието.

Той ще трябва да се явява в районно полицейско управление в София всяка седмица. Австралиецът ще бъде настанен на адрес в столицата.

Полфрийман е с отнет паспорт, като обезпечителна мярка, тъй като има забрана да напуска страната.

Във връзка с обиска по-рано през днешния ден, при който беше иззет паспортът на Полфрийман, Николай Николов каза, че това е стандартна практика за обиск на дома за настаняване на бежанци. 

В австралиеца са били намерени четири мобилни телефона. Единият от тях е бил с камера. Toва е напълно забранено на територията на общежитието. При обиска Полфрийман собственоръчно е счупил телефона.

Процедурата по освобождаването беше задвижена вчера с иск от адвоката на Полфрийман Калин Ангелов.

Австралийският гражданин е в Бусманци от 19 септември, когато когато беше условно предсрочно освободен от състав на Апелативния съд.

Николай Николов отбеляза още, че е отменена временно заповедта Полфрийман да бъде незабавно експулсиран от България, която в комбинация със забраната за напускане на страната от 2011 г., създаваше правен вакуум. 

В момента текат съдебни процедури пред различни съдилища и когато забраната за напускане на страната отпадне, ще се задейства заповедта за експулсиране, уточни той.

А по-рано днес адвокатът Калин Ангелов съобщи в профила си във Facebook, че паспортът на Полфрийман е конфискуван от българските власти.

Вижте и как приятели на Монов коментираха решението за освобождаване. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страница ни във Facebook ТУК