Австралийски дипломати в Бусманци, Полфрийман напуска Центъра

Проверява се дали условията са изпълнени

15.10.2019 | 13:44 Редактор: Тодор Петров

Австралиецът Джок Полфрийман най-вероятно ще напусне Центъра за временно настаняване в Бусманци. Адвокатът му съобщи за Bulgaria ON AIR обаче, че това едва ли ще се случи в рамките на днешния ден. 

Двама австралийски дипломати са влезли в сградата. Те са носели със себе си и папка с документи. 

Полфрийман бе освободен предсрочно от затвора и настанен в Бусманци поради липса на валидни документи, но австралийското посолство вече ги е издало.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че процедурата се проверява и ако всичко е наред, то вероятно австралиецът ще напусне общежитието.

"Във вчерашния ден адвокатът на Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен от дома в Бусманци и да бъде настанен на външен адрес. Процедурата е в ход. Трябва да се изпълнят определени изисквания, за да се случи това нещо. Днес очаквам доклад от директора на дирекция "Миграция" дали всички тези изисквания са изпълнени", коментира Младен Маринов.

Вчера председателят на ВКС Лозан Панов призова Полфрийман да бъде освободен. По думите му грубо се нарушавало правото му за свободно придвижване. Той призова и съдийския състав, който разглежда казуса във ВКС, максимално да съкрати срока си за произнасяне по този "елементарен от правна точка казус", за да се сложи "край на това беззаконие и произвол". 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страница ни във Facebook ТУК