Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Адвокат: ВКС едва ли ще възобнови делото срещу Полфрийман

Неправителствени организации не бива да се бъркат в решенията на съда, отбеляза Михаил Петров

11.10.2019 | 20:46 Редактор: Василена Василева

"Съставът на ВКС вероятно ще откаже да разгледа молбата за възобновяване на делото срещу Полфрийман. Или ще приеме, че тя е недопустима, или ще я отхвърли като неоснователна. Самият Кодекс не предвижда възможност за възобновяване на подобен тип дела. Такова се иска само, ако то е прекратено. А случаят с австралиеца не е такъв", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Национален младежки комитет на ВМРО адв. Михаил Петров.

Джок Полфрийман е задържан незаконно в бежанския център на МВР в Бусманци. Това заявиха съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, които на 19 септември постановиха предсрочното му освобождаване от затвора. Тезата на МВР е, че Полфрийман трябва да остане задържан докато ВКС се произнесе окончателно по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяването на делото за освобождаването му. Според тримата съдии обаче подобен аргумент не може да има.

Те подчертават, че Полфрийман би могъл да бъде задържан на база други основания, ако такива има. Висящата процедура пред ВКС обаче не била сред тях.

"Едва ли оттук нататък ВКС ще вземе различно решение. Изцяло неадекватно е обаче неправителствени организации да се бъркат в решенията на съда. Не може сдружение, което е заинтересовано пряко от резултата на едно дело, да взема участие", категоричен бе адв. Михаил Петров пред Bulgaria ON AIR.

И допълни, че ако Джок Полфрийман бъде пуснат на свобода, чувството за справедливост у българските граждани ще бъде изцяло накърнено.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК