В деня на донорството: Сърцето на 53-годишен от Варна ще живее в Берлин

Над 1 100 са чакащите за трансплантация у нас

14.10.2019 | 18:24 Редактор: Ивет Арабова

Органите на 53-годишен мъж от Варна заживяха наново в телата на четирима. Трансплантациите бяха извършени тази нощ и станаха възможни благодарение на близките на починалия. Подобни постъпки са рядкост. Чакащите за трансплантация в Европа са над 50 000, а у нас - над 1 100.

Да се върнеш отново в играта. На живота. Преди 13 години му оставали 28 дни. Днес опитният вратар на ЦСКА - Джони Велинов, живее втория си шанс. 

"Чувствам се като на 13 г., като малко момченце съм, много неща промених, не живях правилно, сега в момента съм много добре благодareние на всичко, което се случи", разказа той пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Според закона нужда от разрешение за донороство не е необходимо, лекарите обаче държат на него. От Военна болница обучават колегите си от други болници за ползите от донороството.

Само днес в болница "Лозенец" успешно бяха присадени бъбреци на 58-годишна жена и на 50-годишен мъж. В същата болница е била извършена и трансплантацията на черен дроб - на 56-годишен мъж. Донорът е от Варна, а сърцето му ще живее в Берлин, поради липса на подходящ реципиент в страната ни. 

Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК