Разрешителните за строеж в столицата - 10-20 пъти над ръста на населението

Има ли балон на жилищно и офисно строителство в София

11.10.2019 | 23:00 Редактор: Василена Василева
Разрешителните за строеж в столицата - 10-20 пъти над ръста на населението

Има ли балон на жилищното и офис строителството в София? С колко се увеличава населението на Столична община и има ли потенциал да се запълнят строящите се жилища и офиси?, пише в свой анализ Investor.bg

На този въпрос се опитваме да отговорим с графика, която показва ръста в населението на Столичната община по години, както и разрешителните за строеж на жилищни единици и офис площи. С цел коректност на графиката е заложено, че във всяко ново жилище ще живеят по 2 души, а за всеки служител в нов офис ще се падат по 8 кв. м. площ.

Така се оказва, че новите жилищни единици са 11 пъти повече от прираста на населeнието за последната година по официални данни (2691 души прираст на населението в Столична община). Новите офис площи (административни сгради) са 20 пъти повече от прираста на населението.

Данните показват, че през 2012, 2013 и 2014 г. трите показателя са вървeли доста близко. Например през 2014 г. населeнието се увеличава с 6923 души, точно колкото жилищните единици (умножени по 2 за двама живущи) и офис площите са били за 10 433 служители.

Прави впечатление, че населението на Столична община нараства с внушителните 37 169 души през 2011 г., което е много повече от между 1792 и 9648 души преди и след това.

За последните 4 тримесечия, за които има данни (до второто тримесечие на 2019 г.) са издадени разрешителни за 15 808 жилища, което е тройно над 2007 и 2008 г., когато са получили разрешение за строеж по около 5000 жилищни единици. Ако приемем, че във всяко от новите жилища ще живят по 2 души, то само за разрешените в последната година е нужен прираст на населението от 30 000 души.

Много от новопостроените жилища ще излязат на пазара на наеми и/или продажби и вероятно ще натиснат цените. Някои имоти вероятно ще останат празни или ще бъдат давани под наем на по-ниски цени, което да доведе до по-ниска от очакваната от собствениците им доходност, се чете още в анализа.

Важно е да се отбележи обаче, че данните за прираста на населението в София се изкривяват от хората, които живеят без регистрация. Има и много жители на София, които живеят в чужбина или са се преместили другаде в страната. Друг фактор, който може да измени графиката, са старите жилища, които се събарят, за да се построят нови на тяхно място.

Обикновено обаче това са къщи, на чието място се строят по-малки многофамилни жилищни сгради, а по-рядко се събарят стари многофамилни сгради.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Целия анализ и графиките вижте в Investor.bg

Харесайте страница ни във Facebook ТУК