За 12 години в ЕС: Жилищата в България са поскъпнали с 35%

Това сочат данни на европейската статистическа служба Евростат

01.10.2019 | 11:46 Редактор: Ралица Братанова
За 12 години в ЕС: Жилищата в България са поскъпнали с 35%

Жилищата в България поскъпнаха с близо 35% за 12-те години след влизането ни в ЕС, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

В този период цените не се движеха само нагоре. Заради международната финансова криза в периода от 2009 г. до 2013 г. беше отчетен спад в цените. През последните пет години обаче тенденцията се обърна и имотите регистрират сериозно поскъпване.

Само за периода от 2014 г. до 2018 г. цените на жилищата в страната са нараснали с над 29%, показват данните на Евростат.

Сред основните причини за това са повишаването на доходите, падането на лихвите по кредити и депозити, желанието на хората да живеят в нови и по-големи апартаменти, както и миграцията на населението към градове, в които дават по-високи заплати.

Оказва се, че движението на цените на апартаментите в България отговаря на тенденциите на пазара на имоти в целия ЕС. 

Общо за страните от Общността повишението на цените на жилищата за последните 12 години е с 21,7%. Финансовата криза се отразява не само на пазара в България, а и на сделките с имоти в повечето страни от Европа.

България се нарежда на 18-то място в света по поскъпване на жилищата, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. Цените на жилищата в страната са нараснали с 5,5% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК