Замесиха служител на МО в скандала с отнемането на ромски деца (обновена)

Обстановката в Сливен се нормализира след паниката

09.10.2019 | 13:16 Редактор: Тодор Петров

Обстановката в Сливен постепенно се нормализира след паниката, обхванала ромския квартал на града. Все още обаче не е ясно откъде е тръгнала информацията, че местните деца ще бъдат отнемани от родителите им. Фалшивата новина стана причина класните стаи в няколко града да останат празни.

Оказа се, че в историята има замесен служител от пресцентъра на Министерството на отбраната. Това потвърди и вицепремиерът Томислав Дочнев след днешното правителствено заседание. Според него има замесени вътрешни и външни фактори - както чиновници, така и евангелски пастори.

Военният министър Красимир Каракачанов обяви, че ще се запознае подробно с казуса и ако се окаже, че има такъв случай, то служителят на МО ще бъде наказан. 

Образователният министър Красимир Вълчев успокои, че ситуацията вече се нормализира. След като вчера в най-голямото училище в квартал "Надежда" в Сливен са били едва 1/3 от първокласниците, днес там посрещнаха почти всички деца от първа смяна. 

Притеснението на родителите обаче остава. Част от тях все още не са спокойни за децата си. 

ДАНС и прокуратурата пък проверяват откъде е тръгнал слухът, предизвикал истерията в няколко училища у нас. Като "чудовищна лъжа" определи премиерът Бойко Борисов слуховете за отнемане на деца и призова медиите да помогнат в разнищването на случая.

Днес ромските училища в Пазарджик и Пещера пък станаха поредните, които осъмнаха с празни класни стаи.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК