Ще бъде ли решен въпросът за Гоце Делчев?

Най-вероятно това ще стане на 15 октомври, смята Мирослав Ризински

05.10.2019 | 16:16 Редактор: Василена Василева

"Очаквам, че на заседанието на Историческата комисия между София и Скопие на 14 и 15 октомври въпросът за националността на Гоце Делчев ще бъде решен," каза в предаването "Брюксел 1" Мирослав Ризински, зам.-председател на Българския културен клуб в Скопие. 

"Имайки предвид последното изказване на премиера Заев, който се обърна към членовете от македонската страна на Историческата комисия, и им каза да са храбри и да казват фактите такива, каквито са, смятам, че това ще стане," прогнозира Ризински.

На 17 октомври Съветът на ЕС трябва да вземе решение дали да даде старт на преговорите на Северна Македония и Албания за еврочленство. Преди това, на 14 и 15 октомври, има поредно заседание на Комисията по история, създадена след подписва на договора за добросъседство между София и Скопие, на която трябва да се изчистят спорните въпроси.

На среща при президента Радев беше решено България да изработи национална позиция по отношение на стартиране на преговорите за еврочленство на Северна Македония.

"България ще даде своето "да" за започването на преговорите с условия, които ще бъдат формулирани в позицията на правителството. Може да се стигне до една директна среща още преди тази дата между премиерите на двете страни и да се приеме една взаимнообвързваща декларация", прогнозира в разговор с Милена Милотинова дългогодишният кореспондент на БТА в Скопие и Белград Николай Коев.

Какви са възможните варианти на позиция на България, ще признаят ли историците от Скопие българската националност на Гоце Делчев и какви стъпки се очакват от Северна Македония, за да получи зелена улица за старт на европреговорите?

Гледайте целия разговор в предаването "Брюксел 1" днес от 17.30 по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК