Вицепрезидентът на ВУЗФ: Университетът на бъдещето създава условия за иновации

Детелина Смилкова беше един от лекторите на престижна конференция от поредицата TEDx

03.10.2019 | 13:54 Редактор: Ивет Арабова
Вицепрезидентът на ВУЗФ: Университетът на бъдещето създава условия за иновации

Вицепрезидентът на Висшето училище по застраховане и финанси беше един от вдъхновяващите лектори, които се включиха в престижно събитие, част от световноизвестната поредица конференции TEDx - TEDxSerdikaSalon:Education. От сцената тя се обърна към всички присъстващи, за да им представи какво е образованието на бъдещето, каква е ролята на иновациите в него и как от т.нар. „best practice” трябва да преминем към „next practice”. А това означава образованието да спре да разчита на утвърдени практики и да започне да работи с нови нетрадиционни методи, които провокират решения, стимулират създаването на иновации и разчупват клишета. 
 

Университетът на бъдещето създава условия за иновации, дава достъп до интердисциплинарни знания, обучава в безценни човешки умения и съчетава теория с много практика. Това са част от характеристиките, с които вицепрезидентът на ВУЗФ Детелина Смилкова илюстрира как трябва да изглежда едно висше учебно заведение, за да е в крак с времето. Тя беше категорична, че са необходими действия „извън кутията“ (out of the box), каквито самият ВУЗФ използва. През последните години университетът разкри десетки нови програми, с които се обучават специалисти, от които бизнесът има нужда. Сред тях са специалности в сферата на бизнес психологията, информационни и блокчейн технологии, електронната търговия, фасилити мениджмънта и недвижимите имоти и много други. 
 

Иновативният подход на университета стана причина и вицепрезидентът на ВУЗФ да участва в престижната конференция от серията TEDx. Сред другите вълнуващи лектори в събитието беше и българският евродепутат и председател на най-голямата организация на асоциации и граждански движения в Европа Ева Майдел, създателят на една от най-големите образователни платформи у нас Ucha.se Дарин Маджаров, както и Благовеста Пугьова, която има солиден опит в социалното предприемачество. Тя създава инициатива, която променя живота на стотици деца, живеещи без родители, като ги среща с доброволци-ментори, които стават техни дългогодишни приятели и учители.
Събитието се организира под официален лиценз, предоставен от американската организация TED и се проведе в аулата на Висшето училище по застраховане и финанси.

За TED и TEDx:
TED е глобална общност, която приветства хората от всяка дисциплина и култура, търсещи по-задълбочено разбиране за света. TED вярват страстно в силата на идеите за промяна на нагласите, живота и в крайна сметка, на света. В сайта TED.com можете да откриете безплатни видеа, в които едни от най-вдъхновяващите мислители в света и общност от любопитни души споделят своите безценни знания и открития. Всичко, което прави TED – от техните конференции, TED разговорите, глобалната общност TEDx до серията уроци TED-Ed, се ръководи от една цел: да разпространява велики идеи.
 
TED е световна поредица от конференции, собственост на частна фондация с нестопанска цел, създадена за да популяризира „идеи, ценни за разпространяване“. Към настоящия момент Крис Андерсън е куратор на конференциите на TED  в Съединените щати, Азия и Европа всяка година. Андерсън въвежда наградата TED Prize, програмите TED Fellows Program, TED open translation program и TEDx, които спомагат за това стотици независимо организирани от TED събития да бъдат провеждани по света. Андерсън говори за силата на визуалната медия на TED Global 2010 и нейната централна роля в бъдещето на интернет-базираното учене.

 

Програмата TEDx е създадена в духа на мисията на TED, а именно „идеи, ценни за разпространяване“. Тя подкрепя независими организатори, които искат да създадат подобно на TED събитие в собствената си общност.
 

Програмата TEDx има за цел да помогне на общностите, организациите и отделните хора да предизвикат разговор и връзка помежду си чрез местни TED събития.
 

По време TEDx събитията се представят вдъхновяващи лектори на живо, както и видеа от официалната библиотека на TED. Събитията TEDx се планират и координират независимо, като могат да се организират само от носители на официален лиценз, предоставен от екипа на TED.