Депутатите решават за съкратеното съдебно следствие до 16 октомври

Според Кирилов предложенията на БСП и ГЕРБ не си противоречат

27.09.2019 | 13:04 Редактор: Ралица Братанова

Възможността за съкратено съдебно производство и редуциране на присъдата при тежките престъпления скара отново управляващи и опозиция в парламента.

От парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за свикването на извънреден председателски съвет по темата. Тя се срещна с правосъдния министър Данаил Кирилов. 

Беше взето решение, че преди да излязат в почивка заради местните избори депутатите ще приемат окончателно промени, свързани с редуцирането на присъдите за тежките престъпления. 

В сряда парламентът прие единодушно на първо четене законопроектите на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля", с които се предвижда съкратеното съдебно следствие да не се прилага при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда.

Беше прието обаче и предложението на ГЕРБ съкратеното производство да остане и съдът да преценява в кои случаи да го приложи, като присъдата да може да бъде намалена с до 1/5, а не 1/3, както беше досега.

Според правосъдния министър Данаил Кирилов обаче двете норми не си противоречат, а напротив – допълват се "обективно, логически и физически".

"Едното казва какво става в процеса, а другото - каква е правната последица, как се определя присъдата", обясни той.

Дебатът ще продължава и след изборите. Предложението на ГЕРБ ще се обсъжда след това, а дотогава вероятно законопроектът на БСП ще бъде приет. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК