Евакуация в Русе: Гори цехът за тротил в завод "Дунарит"! (Обновена)

Огънят най-вероятно е тръгнал от неизправни кабели

27.09.2019 | 12:47 Редактор: Тодор Петров
Евакуация в Русе: Гори цехът за тротил в завод

Гори военният завод "Дунарит" в Русе. Запалил се е цехът за тротил, близо до който има склад за взривни вещества. Всички работници вече са евакуирани. 

Според неофициална информация огънят е тръгнал от неизправни кабели. На място за изпратени всички налични пожарни, има и линейки. 

В момента е свикан и кризисен щаб, ръководен от областния управител на Русе Галин Григоров. Евакуирани са детски градини в района.

"Евакуиран е целият персонал на завода, районът е обезопасен. В административната част е ръководството на завода, заедно с хората, които имат отношение към операцията. Изчаква се пожарът сам да затихне. Всички сили на единната система са на място. Осигурени са два дрона, които извършват оглед от въздуха, за да се вземе решение кога да влязат пожарникарите. Предприети са всички мерки в Николово и Мартен да бъдат изведени от сградите децата от детските градини. Информира се населението, включително и по Facebook, за това да си отворят прозорците и да имат готовност за действие при усложнена обстановка. Самият завод е в гора, включително складовата му база и производствените халета. Няма данни пожарът да се разпространява и да бъдат засегнати други обекти", заяви за Bulgaria ON AIR кметът на Русе Пламен Стоилов.

Той допълни, че са предприети всички мерки за защита на населението и се действа по изготвения от кризисния щаб план.

"Няма движение в посока Николово, спряно е. Няма опасност за населението за момента. Не е имало взрив в завода, не се вижда и пушек. Пожарните и "Гражданска защита", всички са там, няма опасност. Нямаме официална информация за причините за пожара", коментира изпълняващият длъжността кмет на село Николово Виолета Димитрова. 

Харесайте страница ни във Facebook ТУК