ВКС ще заседава на 23 октомври по казуса "Полфрийман"

Близки на убития Андрей Монов излязоха на протест срещу освобождаването на австралиеца

26.09.2019 | 20:10 Редактор: Василена Василева
ВКС ще заседава на 23 октомври по казуса

Върховният касационен съд (ВКС) ще заседава на 23 октомври по искането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде спряно действието на съдебния акт, с който Джок Полфрийман беше пуснат предсрочно от затвора.

Това стана известно, след като чрез жребий беше избран съдебният състав от наказателното отделение на Върховния съд на случаен принцип. Делото се падна на съдия Жанина Начева, а в съдебния състав са Бисер Троянов и Надежда Трифонова.

Нито един от съдиите не си направи отвод.

Същевременно тази вечер се проведе протест в София срещу предсрочното освобождаване на Полфрийман. Близки и роднини на убития Андрей Монов се събраха пред Националния дворец на културата. Демонстрацията започна в 18.00 ч.

Протестиращите настояват за оставката на съдия Калин Калпакчиев, както и за поправки в закона, които да не позволяват подобно предсрочно пускане на свобода на осъден за убийство.

В протеста се включи и семейството на убития Андрей Монов. Родителите на студента внесоха жалба в прокуратурата с искане за възобновяване на делото срещу убиеца на сина им.

Междувременно Съюзът на съдиите, който е оглавяван от постановилия освобождаването Калин Калпакчиев, призова членовете на Съдийската колегия на ВСС да подадат оставка. Според съсловната организация с позицията си по казуса "Полофрийман", кадровиците са нарушили независимостта на съдебната власт.

По-рано стана ясно, че Полфрийман остава в дома за временно настаняване в Бусманци, докато няма решение на съда по искането на главния прокурор.

Kазусът с освободения от затвора Джок Полфрийман ще бъде обсъден на среща между външните министри на България и Австралия, съобщават австралийски медии. Това ще стане в кулоарите на ООН в Ню Йорк.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК