Полфрийман може да напусне България преди ново решение на съда

Правосъдният министър: Нямаме право да ограничим свободното му придвижване

25.09.2019 | 12:48 Редактор: Тодор Петров

Джок Полфрийман може да напусне България, ако получи документ за самоличност преди ново решение на съда, съобщи говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова. Вчера Сотир Цацаров поиска възобновянане на делото и отлагане на предсрочното освобождаване на Полфрийман, пуснат от затвора след близо 12 години при 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов. В момента Полфрийман е в Бусманци, където чака свободата си.

Представител на австралийското консулство в Атина пристигна в Бусманци, за да разговаря с Полфрийман. По-късно той ще проведе разговор с правосъдния министър Данаил Кирилов. Целта на разговоара е да бъдат издадени временни документи на Полфрийман, докато бъде готов постоянният му паспорт.

Джок Полфрийман е имал и други посещения днес в Бусманци. Негови познати са му внесли мобилен телефон. Преди минути пастор Иводор Ковачев също влезе при австралиеца.

"Въпросът не е на справедливост. Държавата няма право да ограничава свободното придвижване на който и да е гражданин. Може да е с опорочен съдебен акт, но в момента не изтърпява наказание лишаване от свобода", заяви министър Кирилов.

Начело на съдебния състав по "горещото" дело е Калин Калпакчиев. Вчера протестиращи поискаха проверка и освобождаване на Калпакчиев и колегите му. Съюзът на съдиите в България пък излезе днес с официално становище в негова подкрепа.

Австралийски журналисти също са у нас, за да проследят развръзката на случая. Колегата Линтън Бесър коментира казуса пред камерата на Bulgaria ON AIR:

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страница ни във Facebook ТУК