Цацаров поиска съдът да спре предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман

Австралиецът е осъден на 20 години за убийството на студента Андрей Монов

24.09.2019 | 17:30 Редактор: Василена Василева

Обрат по делото за предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден на 20 години за убийството на студента Андрей Монов. Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови делото срещу Полфрийман и да спре предсрочното му освобождаване. 

Мотивите за искането на прокуратурата са два. Пъривият е, че съдът е излязъл с определение, а не с решение, което го прави автоматично незаконно. Вторият мотив пък поставя под съмнение безпристрастността на съдебния състав, тъй като в искането на прокуратурата се посочвало, че съдията Калин Калпакчиев е имал приятелски взаимоотношения с председателя на БХК, на чието основание се мотивирало решението на съдебния състав.

Това стана часове след като тази сутрин родителите на момчето внесоха жалба в прокуратурата. Пред Bulgaria ON AIR бащата на Андрей Монов определи мотивитие на съда като абсурдни, а пускането на свобода на Полфрийман - грубо нарушение на закона. 

Незаконно, абсурдно и невиждано – така определят предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман родителите на убития през 2007 година Андрей Монов. 

Според Христо Монов, австралиецът Полфрийман неслучайно е получавал подкрепа от Българския хелзински комитет и неговия председател Красимир Кънев. Според бащата на Андрей, който е психолог, не е възможно един убиец да се поправи. 

Затова атакува остро мотивите на съда.

До момента австралиецът е изплатил едва 1% на семейството от дължимата кръвнина.

Репортаж на Христиана Стефанова и Михаела Карабельова

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК