България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

След трусовете в Албания: Няма опасност от земетресение у нас

Рискът в столицата е голям заради голямото население и комбинацията с инфраструктурата

24.09.2019 | 08:02 Редактор: Ивет Арабова

60 труса за нощта, разцепен блок и спряно електричество - това е равносметката след силното земетресение, което разлюля Албания. То е било със сила 5, 6 по скалата на Рихтер, усетено е и в Босна и Херцеговина.

"Доста бяха трусовете в Албания, тъй като имаше и афтършокова серия. Последващите земетресения са уплашили хората, но няма нещо сериозно. Не са чак толкова силни тези трусове, те са в границата на умерената сеизмичност", коментира сеизмологът Димо Солаков в "България сутрин".

Солаков каза още, че първичният турс е последван от афтършокова серия, която е уплашила хората.

"Нашите земетресения са вътрешноплочови, така че няма опасност от трусове у нас заради това в Албания. Най-сеизмичните зони са около Кресна, Крупник, Пловдив, Горна Оряховица, Шабла, около София също са ставали земетресения. Рискът в столицата е голям заради голямото население и комбинацията с инфраструктурата", каза сеизмологът пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Солаков обясни, че ако земетресението е на територията на страната, в рамките на секунди в НИМХ се получава сигнал за него, като автоматично се определят епицентъра и силата.

"Ако земетресението е по-силно, се прави макросеизмично проучване, за да се види дали хората са го усетили или има някави повреди. Най-важно е при трусове да няма паника. По време на самото земетресение е важно човек да знае къде са здравите места в сградата и да застане близо до тях", посъветва сеизмологът.

Вижте във видеото целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК