Работна група ще реши кой да плаща първите три дни болнични

Поводът е предложението те да са неплатени, за да се спрат злоупотребите

20.09.2019 | 18:15 Редактор: Ралица Братанова

Работна група ще решава кой да плаща първите три дни от болничните в рамките на месец. Така се разбраха работодателите от Асоциацията на индустриалния капитал и социалното министерство. 

Поводът е предложението на работодателите трите дни да са неплатени, за да се спрат злоупотребите с фалшиви болнични листове.

Румен Радев е икономически директор в холдинг от 14 фирми в Стара Загора с профили от металообработка и шивашко производство до хотелиерски услуги и строителство. 

Заявява, че плащането на първите три дни от болничния на служителите не е проблем за холдинга. Но непредвидените отсъствия на работниците възпрепятстват сериозно работния процес.

Издаването на болнични листове на здрави служители на практика е недоказуемо, алармират от Асоциацията на индустриалния капитал. 

Те настояват нито работодателят, нито НОИ да поемат първите три дни, с цел да се спрат злоупотребите с фалшиви документи на служителите при желание за отпуск. 

Работодателската организация представи искането си пред ресорния министър, представители на здравеопазването и председатели на парламентарните комисии по социална политика и икономика.

Според социалният министър предложението е възможно, но социално неприемливо. 

Социалният министър припомни вече правени предложения да се съкрати срокът, в който лекарите могат да издават болнични и периодът, за който са валидни. А злоупотребата с тях може да бъде проверена. 

Председателят на ресорната парламентарна комисия Хасан Адемов предлага те да се издават от лекарите със съгласието на работодателя. 

От НОИ споделят идеята за т.нар. изчаквателен период преди плащане на болничните. 

Окончателните решения ще бъдат взети от Националния съвет за тристранно сътрудничество преди приемането на бюджета на ДОО. 

Вижте още в репортажа на Гита Манолова!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК