Пожар избухна в района на Сухото езеро в Рила (Обновена)

Огънят се простира на площ от 2 дка

14.09.2019 | 13:15 Редактор: Василена Василева
Пожар избухна в района на Сухото езеро в Рила (Обновена)

Пожар гори в района на Сухото езеро в планината Рила. Според информацията, сигналът е подаден към 10. 00 часа тази сутрин от турист, който слизал от хижа Рибни езера към Рилския манастир. Според него пожарът тлее. В района на Сухото езеро има борова растителност и треви.

Към пожара бяха изпратени екипи на противопожарната служба в град Рила. Още снощи над билото на Рилския манастир се забелязваше дим, което означава, че огънят гори от вчера следобед.

Работи се по ограничаването на пожара, огънят се простира на площ от 2 дка, заяви Тошко Бързилов, началник "Национален оперативен център" към ПБЗН, пред "Фокус".

По думите му около 9.00 часа е получен сигналът за пожара в района на Сухото езеро в Рила. "В момента огънят се разпростира на площ около 2 дка. На място има 15 служители на пожарната и 20 служители от Национален парк "Рила". Работи се по ограничаването на пожара. Създадена е необходимата организация", посочи той.

Ком. Бързилов добави, че обстановка към момента е добра. "Работи се преди всичко на ръка, защото наблизо няма воден източник. Водата се изнася на ръце с пръскачки на гръб. Теренът е труднодостъпен, защото пожарът е във високата част на Рила и затова е труднодостъпно за техника и работата е предимно на ръка", каза още той.

Циркусът на Сухото езеро се намира на час път от Кирилова поляна, между Тиха Рила и Мальовишкия зъб.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК