Румен Радев - президентът рекордьор по налагане на вето

Едва на половината от своя мандат той е използват правото си 19 пъти

06.09.2019 | 18:35 Редактор: Ралица Братанова

Едва преполовил своя мандат, президентът Румен Радев е упражнил правото си на вето 19 пъти. В 16 от случаите е оспорвал отделни разпоредби, а три пъти изцяло приетите закони. 

Всичките върнати закони бяха повторно приети в парламента, дори и този, който обезмисли преференциите. Въпреки че изборното законодателство беше прекроено отново, а прагът на преференциите върнат в стария си вид, депутатите от управляващото мнозинство не се съгласиха с нито един от мотивите на държания глава.

Неведнъж той е бил критикуван от парламентарната трибуна, че упражнява правото си на вето твърде често. 

За сравнение предшествениците му Петър Стоянов и Росен Плевнелиев дори за целите си мандати са налагали вето по-малко пъти. Общо за два мандата Георги Първанов е упражнил това свое право 32 пъти. Соред политолози силата на ветото е в неговото послание. 

В рамките на тази година президентът оспори ратификацията на договора за купуването на изтребителите F-16, отпадането на забраната партиите да бъдат финансирани и от бизнеса, както и ограниченията за къмпингуването.С последното отхвърлено вето депутатите разрешиха и цивилен да може да оглави военното разузнаване.

Репортаж на Милена Енчева!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК