Законът за горивата отново на дневен ред

Предложените промени предизвикаха спор между експерти

02.09.2019 | 19:36 Редактор: Василена Василева

Новите промени, предложени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предизвикаха спор между експерти. 

От Българската петролна и газова асоциация са на мнение, че предложеният законопроект дава възможност да се дават горива без касови бележки. 

Има два начина за отчитане на горива по Закона за ДДС. Първият е този, познат на всички, а именно през фискалните устройства на бензиностанциите. Вторият е този, който е предвиден за индустриалните потребители. 

Българската петролна и газова асоциация е на мение, че новият текст предложен за газовите бутилки, е в противоречие с нормативната база, която действа към настоящия момент, тъй като според техническите разпоредби законодателството към настоящия момент е абсолютно забранено да се пълнят бутилки по-големи от 5 куб. дециметра извън данъчни складове. 

От Българската петролна и газова асоциация не подкрепят промените, защото според тях, ако бъдат приети ще обезсмислят Закона и той ще легализира сивия сектор в страната. 

Срещуположната страна подкрепя промените, защото по техните думи старият закон смачквал бизнеса и водел до големи загуби на малките търговци. 

Вижте още в репортажа на Боряна Благоева. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК