За първи път в Бургас: Уникална костна пластика на пациент

Операцията е продължила над 5 часа

02.09.2019 | 16:31 Редактор: Юлия Христова
За първи път в Бургас: Уникална костна пластика на пациент

За първи път в Бургас е извършена костна пластика. За да спасят ръката на пациент, ортопедите от УМБАЛ Бургас взимат кост от крака му и я присаждат на мястото на увредената кост на ръката.

Операцията е революционна – досега в Бургас не е извършвана костна пластика. Тe се правят единствено в столицата и в Клиниката по костни тумори в Горна Баня. Това е най-високото ниво в травматологията, което изисква специални познания и умения.

Операцията е извършена преди около 10 дни и е продължила над 5 часа. Пациентът е 75-годишен мъж, който преди време имал онкологично заболяване. Когато на 22 август при минимално усилие чупи дясната си ръка, лекарите предполагат, че причината е метастаза в костта, пише dnes.bg.

"Костта се изтънява и става крекха, като черупка на яйце. Пластиката е единственият начин да се възстанови ръката и подвижността й. По време на операцията изрязахме костта до здраво. Липсващия участък заменихме със собствена кост на пациента, която взехме от крака му и го фиксирахме с импланти", обясни лекуващия лекар д-р Димитър Балабанов.

Пациентът Горан Чавдаров отправи благодарности към целия екип на отделението. Той живее в град Айтос и въпреки възрастта си продължава да работи. Цял живот е бил заварчик, изработва ковано желязо, има и собствена работилница.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК