Лято, жега и... Бум на чревни инфекции във Варна

80 души с оплаквания потърсили медицинска помощ за седмица

29.08.2019 | 20:07 Редактор: Василена Василева
Лято, жега и... Бум на чревни инфекции във Варна

Бум на чревни инфекции регистрира Регионалната здравна инспекция във Варна в края на лятото. 80 души са потърсили медицинска помощ с подобни оплаквания през миналата седмица, с 27 повече от предходната. Става дума за 65 ентероколита, 6 колиентерита, 5 ротавирусни ентерита, 1 салмонела, 2 дизентерии и 1 вирусен хепатит.

Увеличението на този вид зарази е характерен за горещото време през летните месеци, съобщава ИА "Черно море", цитирано от Dnes.bg

Летните вируси, които поразяват сериозно храносмилателния тракт, са различни. Те предизвикват най-често гадене, повръщане, висока температури и стомашно разстройство. Ако не се потърси лекарска помощ, се стига до обезводняване на организма и до усложнения.

За предпазване от летните вируси е необходима много стриктна хигиена. Тя включва често измиване на ръцете, особено при пребиваване на обществени места, както и на суровите плодове и зеленчуци, ефективна термична обработка и бърза реализация на готовите ястия. Всички хранителни продукти и ястия трябва да се съхраняват в хладилни условия в указаните срокове от производителя.

Необходимо е да се избягва прием на храни и напитки от нерегламентирани източници и обекти с видимо лоша хигиена. При наличие на оплаквания от гадене и болки в стомашната и коремна област, повръщане и диарични изхождания да се търси лекарска помощ своевременно за провеждане на необходимите изследвания и лечение, препоръчват специалистите.

Според практиката най-засегнати от  острите ентероколити са хората в активна възраст, които се хранят често на крак по улиците в жегите, при лоши хигиенни условия.

Причинителят на заразата се установява след микробиологично изследване на проба от фекалиите. Обикновено ентероколитите се свързват с болестите на мръсните ръце. Заразите плъзват също след ползване на недобре почистени домакински съдове, прибори за хранене и повърхности на приготвяне на храна. В немалко случаи пациентите се оплакват от некачествени ястия и от течности с нерегламентиран произход. Затова най-добре е през лятото да се пие бутилирана вода.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК