Споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее, заяви президентът

Държавният глава поздрави гвардейците по случай 142 години от Шипченската епопея

24.08.2019 | 14:20 Редактор: Ралица Братанова
Споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее, заяви президентът

Споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее, заяви президентът Румен Радев по случай 142-рата годишнина от Шипченската епопея.

"В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода изгрява с обявяването на Руско-турската война", каза Радев, пише Dnes.bg.

Той добави, че днес паметникът на връх Шипка е българският храм на свободата.

"Това е така, защото той е съграден с кръвта на българските опълченци и руските войни, които не отстъпиха нито крачка назад", заяви президентът.

"Тук върху камък е изписан нашият дълг да помним, че на Шипка "на клеветата строшен бе зъбът", че похитителите на българската история нямат място в бъдещето. Да отстояваме свободата си от посегателство от чужди и свои. Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот", каза Радев.

По думите му паметникът днес е сборен пункт на хиляди родолюбиви българи, които с признателност и благодарност ще поменат безсмъртните.

"Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата. Бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на родината като страж на свободна България, като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи", каза Румен Радев и добави, че трябва да помним миналото си.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК