За първи път у нас: Лекари спасиха онкоболна жена и бебето ѝ

Уникалната интервенция е извършена в Плевен

23.08.2019 | 18:28 Редактор: Ралица Братанова
За първи път у нас: Лекари спасиха онкоболна жена и бебето ѝ

Лекари спасиха онкоболна жена и бебето ѝ чрез операции, прилагайки нов метод за първи път у нас. Уникалната интервенция е извършена в Плевен, предаде БНР.

Така на бял свят се появява здраво момченце, което е първата рожба на пациентка с рак на шийката на матката.

Двойната хирургична интервенция включва секцио, извършено от екипа на д-р Пепо Партенов, и последвала радикална хистеректомия (отстраняване на шийката на матката, матката и лимфна дисекция) от екипа на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев.

Пациентката е на 24 години от Пловдив, с първа бременност. При рутинен преглед по време на женска консултация в първия триместър от бременността е установен тумор на шийката на матката, което налага вземане на биопсия. Хистологично се доказва, че се касае за злокачествено заболяване.

Пациентката е насочена към онколог и това я довежда до УМБАЛ "Света Марина" – Плевен, където постъпва на лечение при проф. д-р Славчо Томов.

Младата жена е категорична, че бременността е желана и планувана и не желае да бъде прекъсната. След клинично обсъждане с проф. д-р Григор Горчев се взема решение жената да бъде подложена на сложно двуетапно лечение, което завършва успешно.

За щастие в този случай ракът на шийката на матката е диагностициран в ранен стадий, казват хирурзите. И припомнят, че качествената профилактика и диагностиката от опитен онкогинеколог е сред най-важните фактори за женското здраве.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК