Агенцията за държавна финансова инспекция също ще проверява БАБХ

Това съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров

12.08.2019 | 18:40 Редактор: Ралица Братанова
Агенцията за държавна финансова инспекция също ще проверява БАБХ

Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) ще бъде проверена от Агенцията за държавна финансова инспекция. Това съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров. 

Ще бъдат изискани конкретно договорите за обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, сключени преди две години, както и тези, свързани с договорите за пряко договаряне, документите за всички плащания и капацитетите на инсталациите

Проверката беше разпредена главния прокурор Сотир Цацаров след публикуването на журналистическото разследване на Генка Шикерова "Война за трупове", посветено на действията на Агенцията по кризата с африканската чума.

Ден след като изтече крайният срок за доброволното премахване на домашните прасета, над 90 на сто от животните в Пазарджишко са умъртвени. От утре инспкеторите на областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните започват проверка в т.нар. "задни дворове". 

Проверките ще обхванат 77 населени места и около 1800 дворове, които попадат в 20-километровите санитарни зони на петте промишлени свинекомплекса в областта. 

Протестиращите от сливенското село Крушаре изпратиха отворено писмо до премиера, министрите на земеделието и на околоната среда и директора на Агенцията по безопасност на храните.

В него те предупреждават, че заради превантивното унжищожаване на прасета може да доведе до екологична бомба заради свободно разхвърляните отпадъци. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК