2 години по-късно: Трансплантираха бял дроб на българка във Виена (обновена)

Австрия спира белодробните трансплантации на чужденци

07.08.2019 | 13:00 Редактор: Юлия Христова

Австрия спира белодробните трансплантации на чужденци. Така 29-годишната българка Илияна Христова е последната с трансплантиран бял дроб във Виена след двегодишна пауза. Илияна беше включена в списъка за на чакащите. 

След дълги преговори в края на януари споразумението на България с клиниката във Виена беше подновено. На 30 юли е извършена животоспасяващата операция, а Илияна се възстановява добре и вече е извън реанимация.

Тя отправи своите благодарности във видео, публикувано във Facebook.

Когато е на 6 месеца на Илияна ѝ е поставена диагноза муковисцидоза. На 20 състоянието и се влошава, а през последните години диша с кислороден апарат. След Илияна обаче има още 18 чакащи. 

Шансът за тези пациенти остава да започнат да се правят такива трансплантации и у нас. Още догодина български специалисти ще заминат за обучение във виенската болница, където е оперирана Илияна.

От 2014 година насам белодробна трансплантация в чужбина е направена на 9 българи. Сега за Илияна предстои 3-месечен престой в клиниката в Австрия за възстановяване и за проследяване след операцията.

Репортаж на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК