Предстоящото преброяване през 2021 г. ще е изцяло електронно

Очакваните разходи са 38.3 млн. лева

05.08.2019 | 14:37 Редактор: Юлия Христова
Предстоящото преброяване през 2021 г. ще е изцяло електронно

Предстоящото след две години преброяване на населението и жилищния фонд ще се проведе изцяло електронно. През 2021 г. броенето ще се проведе на два етапа – чрез онлайн преброителна карта и чрез посещенията на отделните домакинства от преброители. Но анкетьорите няма да пишат върху хартия отговорите, а на мобилно приложение.

От Националния статистически институт (НСИ) очакват да им бъдат необходими около 20 000 преброители, което е по-малко в сравнение с предходните преброявания. Причината за това, че то ще бъде комбинирано и по електронен път, и чрез анкетьори. Всички преброители ще бъдат проверени за чисто съдебно минало, а за това НСИ ще се партнира с МВР.

При посещение анкетьорите ще записват данните директно върху мобилно устройство чрез приложение, разработено от НСИ, а отговорите ще се криптират и изпращат директно в институцията, коментира пред "Монитор" технологията заместник-председателят на държавната статистика Диана Янчева. Така ще се ограничи злоупотребата с данни на гражданите.

Преди десет години 40 на сто от населението се преброи онлайн, сега от статистиката очакват процентът да бъде над 60.

Преброяването ще бъде задължително, но начинът, по който ще отговарят хората, е различен за различните въпроси. Глобата за отказ от предоставяне на данни за преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г., ще е 160 лв. 

Предстоящото преброяване ще е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване у нас. Досега са проведени 17 преброявания на населението, като последното е през 2011 г. В ЕС преброявания се провеждат на всеки 10 г., а България прилага това правило от 2001 г. Очакваните разходи са 38.3 млн. лв. като в тях е включено и разработването на нова електронна платформа за преброяване.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК