Жените в страната живеят по-дълго от мъжете

България е сред страните с най-ниска продължителност на живота

31.07.2019 | 19:02 Редактор: Ралица Братанова
Жените в страната живеят по-дълго от мъжете

Разликата между средната продължителност на живота на жените и мъжете в България е точно 7 години в полза на нежния пол, като дамите у нас регистрират средна възраст на преживяемост от 78,4 години, докато за силния пол статистиката отчита 71,4 години. 

Това показват данни от анализ на Евростат за средната продължителност на живота в ЕС за периода 2017-2018 г.

Общо за населението на страната ни за посочения период средната продължителност на живота е била 74,8 години, което ни нарежда сред страните с най-ниска средна продължителност на живот в ЕС заедно с Латвия /75 г./. Средният показател за продължителност на живота в ЕС е бил 81 години.

Различните нива на смъртност при мъжете и жените у нас определят и средната смъртност на населението в страната, като за 10-годишен период (2008-2018 г.) има регистрирано значително увеличение на преживяемостта при мъжете у нас - 1,9 години, както и при жените - 1,8 години. 

Регистрирана е също и значително по-висока средна продължителност на живота сред населението у нас в градовете спрямо селата.

Очакваната средна продължителност на живота на българите, навършили 65-годишна възраст през миналата година, е отчетена в размер на плюс 16 години, като за 10-годишен период този показател се е повишил с 1,2 години. 

Още данни от анализа на Евростат четете на Investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК