Машинното гласуване за изборите наесен отпада

То остава за парламент, президент и евроизбори

24.07.2019 | 16:25 Редактор: Елена Несторова

На местните избори тази есен ще се гласува само с хартиена бюлетина. Това решиха депутатите, след като за пореден път прекроиха Изборния кодекс.

Машинно гласуване обаче ще има на парламентарните, президентските и евроизборите. ДПС застана зад предложението. За пълното машинно гласуване се застъпиха от БСП.

До отмяната на машинното гласуване се стигна след поредица от промени в позицията на управляващите.

Гласуването с машини можело да създаде трудности и да опорочи изборния процес. С този аргумент депутати от ГЕРБ предложиха на предстоящия местен вот да се гласува само с хартиени бюлетини. А след това може да има и нови промени.

"Ще направим всичко възможно заедно с вас отново да отворим Изборния кодекс след протичането на местни избори и да търсим тези решения, които да гарантират прозрачен изборен процес", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Против ограничаването на машинния вот се обявиха депутатите от БСП. Те обвиниха ГЕРБ в опит за служебна победа на местните избори. 

"Само преди две седмици ни убеждавахте, че машинно гласуване не трябва да има. Днес казвате, че трябва да има за всички избори без местните. Може да спорим по въпроса, но заемете най-сетне една позиция", каза Крум Зарков от БСП. 

От ДПС приветстваха промените и поеха протегнатата ръка на ГЕРБ, оставайки в готовност за нови преговори. 

"Смятаме, че това е крачка напред. Вярно не е пълна победа, но е голяма крачка напред, като машинното гласуване се запазва при парламентарни избори. В случай, че бъде оставено гласуване с хартиени бюлетини, ще настояваме да бъде въведено машинно отчитане на хартиеното гласуване", коментира депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Социалистите обаче са категорични, че машини трябва има на местните избори, защото именно там изборът е най-сложен. 

С последните промени всъщност машинното гласуване отпада само за местния вот, за парламентарните избори машините остават. 

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева! 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК