БЛС срещу модела "Ананиев": Играете си с нервите на медиците

Недопустимо било пациентът да избира кой да финансира лечението му

18.07.2019 | 12:02 Редактор: Елена Несторова
БЛС срещу модела

Управляващите си играят с нервите на медиците и няма как да има качество на услугите в сектора без да се повишават цените, без да се увеличава вноската, без да се свива основният пакет, без да се заплаща цялата извършена вече дейност. 

Това се казва в становище на БЛС относно концепцията на здравното министерство за нов модел, който предвижда частни застрахователни фондове да се конкурират със Здравната каса за основния пакет на лечение.

Той се покрива от задължителната здравноосигурителна вноска, която е в размер на 8%.

В становището си от Лекарския съюз приветстват опитите за реформа на здравните власти, но отбелязват, че са закъснели. Според лекарите в концепцията липсват реални разчети, прогнози, оценка на риска и на въздействието.

Критиките им са насочени към това, че се предвижда да се оперира със същите средства, с които разполага в момента системата у нас, предлагайки обаче те да се разпределят между няколко платци.

"Недопустимо е правото на пациента да избира кой да го лекува, да бъде изместено от избора кой да финансира лечението му. Неоспоримо предимство на здравната система у нас е бързият и лесен достъп на пациентите до здравни грижи – предимство, което предложената концепция отнема безалтернативно, пише в становището на съюза", се казва в съобщението.

Съсловната организация възразява срещу идеята отделни лекари – общопрактикуващи, лекари от специализираната медицинска помощ и отделни болници да се договарят самостоятелно с много по-мощни от тях структури, каквито са застрахователните фондове.

Според БЛС демонополизация на НЗОК чрез разпределяне на равни вноски от обществения ресурс между отделните платци за всеки записан здравноосигурен гражданин без прилагане на механизъм за изравняване на риска, няма да доведе до равнопоставеност и конкуренция, а до нови дисбаланси в системата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК