Кабинетът одобри парите за изтребителите F-16 - 1,256 млрд. долара

Разходите по бюджета за отбрана се увеличават до 2,1 млрд. лева

15.07.2019 | 10:27 Редактор: Анисия Иванова

Правителството одобри парите за изтребителите F-16 на извънредно заседание, на което беше гласувана промяната в бюджета. Законопроектът беше изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените ни сили.

Договорите за закупуване на осем изтребителя F-16 от САЩ бяха подписани в четвъртък от военния министър Красимир Каракачанов. 1,256 млрд. долара е общата сума за машините и въоръжението за тях, които се очаква да бъдат доставени поетапно до 2023 г.

Възможно е цената да падне, ако Конгресът на САЩ поеме 60 млн. от тази сума.

С днешното решение кабинетът предлага на парламента да одобри разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. да се увеличат с 2,1 млрд. лева.

Същевременно се предлага предвидени 271 млн. лв. за други проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година. Така дефицитът в хазната ще се увеличи с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

След заседанието финансовият министър Владислав Горанов отказа коментар и заяви лаконично, че военният Красимир Каракачанов ще обясни каквото е нужно.

От страна на МО зам.-министър Атанас Запрянов уточни, че няма промяна в четирите договора, които правителството предлага за ратификация от парламента. Така последна дума за покупката имат депутатите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК