15 хиляди поискаха оставката на правителството в София

Около 10 хиляди са били недоволните пловдивчани, излезли на улиците.

16.06.2013 | 22:30
15 хиляди поискаха оставката на правителството в София

Третият ден на протести срещу правителството се превърна и в най-масовият досега.  В София 15 хиляди души поискаха оставката на кабинета "Орешарски”. На протест в Пловдив излязоха около 10 хиляди души, във Варна между 2 и 3 хиляди.

Протестът в цялата страна се състоя, въпреки че премиерът Пламен Орешарски направи изявление, че ще потърси обществена подкрепа на следващата кандидатура за председател на ДАНС, а Сергей Станишев заяви, че избирането на Делян Пеевски е било политическа грешка.

Виковете  "Оставка" и "Мафия" озвучавиха пространството пред Министерския съвет след 18 часа. На фона на призивите се чуваше и народна музика, а настроението на хората беше радостно. На митинга присъстваха хора от най-различни възрасти, включително и малки деца.

Студенти направиха своеобразна стена от картонени щитове, на които бяха изписани заглавия на литературни произведения - "Чужденецът" на Албер Камю, "Кърджалийско време" на Вера Мутафчиева, "Критика на чистия разум" на Кант, "1984" на Джордж Оруел, "Престъпление и наказание" на Достоевски и "Когато гръм удари, как ехото не заглъхва"... (каламбур със заглавието на пиесата на Яворов), предаде БТА.

Протестиращите развяваха знамена "Свобода или смърт" и носиха портрети на революционери - Левски, Ботев, Раковски."Ще разваляме седенката", "Без мафия", "Костов, спаси България пак", за смяна на системата и за нова конституция, са част от лозунгите на протеста.Хората скандират също "Оставка" и "Довиждане". Протестиращите запяха националния химн и развяват знамена.

Шествието на протестиращите премина и пред централите на БСП, ДПС и „Атака”.