За море и екскурзии: Ръст на бързите кредити, ръст и на лошите такива

Българинът е готов да отдели повече от половината си заплата за почивка

26.06.2019 | 16:21 Редактор: Юлия Христова
За море и екскурзии: Ръст на бързите кредити, ръст и на лошите такива

Топлите месеци традиционно са време за море, а оказва се и за кредит за него. През последните два месеца се наблюдава ръст от над 10% на бързите кредити, които се теглят основно с цел почивка. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите. Но след почивката идва и времето за връщане на парите, а данните сочат, че расте броят на лошите кредити от този вид.

Българинът е готов да отдели повече от половината си месечна заплата (56%) за лятната си почивка. Най-много пари ще се похарчат за пътувания в страната (17%), летни занимания (16%) и обзавеждане на дома и вилата (14%). 

Живеещите в чужбина българи също се връщат в страната и теглят заеми между 2000 и 5000 лв. от фирми за бързи кредити, които използват за едномесечна ваканция, след което се връщат зад граница. Част от тях "забравят" да си погасяват навреме вноските си по кредита, а други изчезват от полезрението на кредитоподателите, алармират от Асоциацията. 

Фирми с бързи кредити са намерили своя пазарна ниша, като привличат за клиенти хора, които имат нужда от финанси в 3 основни направления почивка в чужбина и в България, стоковите кредити и заем до заплата.

Най-много са взетите заеми за кредит до заплата - до 300 лева. Много хора се възползват от тази опция, за да изкарат месеца, а връщат парите със следващия си доход.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК