Допълнителните 6 млн. лв. за борба с градушките спасили продукцията

Валежите тази година са нормални за сезона, коментира Младен Маринов

19.06.2019 | 18:22 Редактор: Василена Василева
Допълнителните 6 млн. лв. за борба с градушките спасили продукцията

Времето има най-различни прояви. Така министърът на вътрешните работи Младен Маринов коментира бедствените ситуации, създадени от обилните валежи напоследък.

"Тази година на пръв поглед има много валежи, но правейки статистически сравнения, можем да кажем, че това е в рамките на нормалното за сезона", допълни министърът пред журналисти.

Младенов уточни, че не разполага с информацията каква е ситуацията с мълниезащитата на жилищните сгради у нас, защото тя не се събира и обобщава от МВР. Според него отговорните институции трябва да анализират защо се стигна до смъртния случай с мъж от жк "Люлин", когото мълния уби, пише Dnes.bg

Маринов напомни, че правителството отпусна 6 млн. лв. допълнително за противоградови ракети и са открити още 3 площадки. По думите му така са предотвратени по-сериозни щети върху земеделската продукция.

Правителството разгледа днес доклад за дейността на Съвета за намаляване на риска от бедствия към Министерския съвет за предишните две години.

В него се отчита като добра практиката да има фонд със средства, с които в неотложни случаи да се извършват аварийно-спасителни дейности и след това парите да се възстановяват с решение на комисията по бедствия. Това дава оперативна възможност на кметовете и на областните управители да действат при съответните кризисни ситуации, посочи министърът.

По думите му основната задача е да се работи по превенцията, така че да не се стига до извънредни ситуации. Процентно разпределяме по-големи средства за превенция и оставяме резерв, който е за покриване на щети при непредвидени ситуации, уточни Младен Маринов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК