Първи в Източна Европа: Суперкомпютър заработва у нас скоро

Машината обработва 4 млрд. информационни данни в секунда

17.06.2019 | 14:48 Редактор: Юлия Христова
Първи в Източна Европа: Суперкомпютър заработва у нас скоро

България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър до края на 2020 г. 

"Това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите, в Източна Европа няма такъв компютър", коментира премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет. Той се срещна с европейския комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел и с ръководителя на Генерална дирекция "Свързаност" към ЕК Роберто Виола. Инициативата за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС е на Европейската комисия.

"4 млрд. операции за секунда правят тези машини. Това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации, мостовете на магистралите, сградите как биха реагирали (на земетресение)", обясни премиерът и допълни, че работата му в Технопарка ще бъде 24 часа в денонощието.

Борисов каза, че технологичната революция ще бъде огромна и даде пример с това, че телевизорите с кинескопи много бързо са били заменени с плазмени. 

Според Мария Габриел чрез суперкомпютъра в България ще продължава да се изгражда система, която да води до по-високи доходи и по-добър жизнен стандарт.

Компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото такъв в НАСА, обясни Роберто Виола. Сред сферите на приложение той посочи медицината и онкоизследванията, околната среда, киберсигурността и др.

ЕК ще вложи 1 млрд. евро в развитието на тази важна сфера. За проекта у нас страната ни ще отдели 12 млн. евро, а от Брюксел ще дойдат още 6 млн., обясни Габриел.

Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания. Осемте центъра ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК