На база на 95% обработени протоколи: ГЕРБ изпреварва БСП с 6,7%

Близо 25 хиляди българи са гласували в чужбина

27.05.2019 | 12:50 Редактор: Бойко Димитров
На база на 95% обработени протоколи: ГЕРБ изпреварва БСП с 6,7%

ГЕРБ печели евроизборите с близо 6,7% пред БСП. Управляващата партия е събрала 30,94% от гласовете, докато опозицията е с 24,24%. Това стана ясно от последните информации от ЦИК на база на обработени 95,2% от протоколите. На трето място е ДПС с малко над 16%. ВМРО са събрали 7,5%, а "Демократична България" - 6,24%.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви пред Bulgaria ON AIR, че за момента в Централната избирателна комисия няма сигнали за забавяния или затруднения в районните комисии. 

"В рамките на дните, предвидени в Изборния кодекс, ще обявим окончателни резултати от европейските избори, броя на мандатите и имената на кандидатите, които са избрани за депутати. Анализът на машинно гласуване ще бъде направен на база на обработени 100% от протоколите. След това ще можем да кажем дали този метод е бил предпочетен от хората като начин на гласуване. Към момента в ЦИК няма сигнали за забавяния или затруднения в Районните изборни комисии. Това ни дава основание да смятаме, че процесът протича нормално и спокойно", каза той.

Вече станаха ясни и окончателните резултати от вота в чужбина. Малко над 25 хиляди наши сънародници са дали гласа си за евродепутати. Действителните бюлетини надхвърлят 24 хиляди. С "Не подкрепям никого" са гласували 654-ма души. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев\Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК