Анализатори след вота: Политиците да се замислят, БСП ще търси оправдания

Коментар на социолога Кольо Колев и политолога Цветанка Андреева пред Bulgaria ON AIR

26.05.2019 | 21:45 Редактор: Василена Василева
Анализатори след вота: Политиците да се замислят, БСП ще търси оправдания

Какъв състав изпраща България в Европейския парламент? Към 20.00 часа прогнозните резултати на изборите за Европейски парламент показват 30,6% гласували за ГЕРБ, 25,4% за БСП и 12,7% за ДПС. Четвърта политическа сила е ВМРО с 7,9%, а на пето място се нарежда "Демократична България" с 6,7%.

"БСП загубиха много. Можеха да се облагодетелстват от протестния вот. Те обаче не го сториха. И съответно резултатите им са сходни с тези от предходните евроизбори. ГЕРБ пък получават с около 50 хил. гласа по-малко отколкото през 2014 година", коментира в студиото на Bulgaria ON AIR социологът Кольо Колев.

Той отбеляза още, че всички политически партии трябва сериозно да се замислят след тези избори, а със заключенията все още не бива да се бърза, тъй като изследванията, които показват първоначалните резултати, са заредени с много грешки.

Според политолога Цветанка Андреева пък БСП "цяла нощ ще търсят оправдания за загубата си". 

"Резултатите до момента категорично сочат, че те не са управленската алтернатива, която искаха хората да припознаят в тяхно лице", отсече тя. По думите ѝ, тъй като става въпрос за евроизбори, най-важно е какво послание ще изпрати страната ни към ЕС. 

По повод машинното гласуване Цветанка Андреева посочи, че в никакъв случай не би го определила като провал, тъй като според нея това е доста по-защитен вот от гледна точка на фалшификациите.

Избирателната активност е била 30,8% от имащите право на глас. Графата "Не подкрепям никого" са отбелязали 3,3%.

По колко евродепути ще изпратят ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО предстои да разберем. Това са четвъртите избори за евродепутати, в които участва страната ни. Кандидатите този път бяха общо 318 и бяха издигнати от 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК