Родителите на Иван Томов набират средства за транспортирането на тялото му

Необходими са около 70 000 долара

21.05.2019 | 16:50 Редактор: Василия Пейчева
Родителите на Иван Томов набират средства за транспортирането на тялото му

Родителите на загиналия преди дни в Хималаите алпинист Иван Томов набират пари, за да може тялото му да бъде свалено и транспортирано в България.

На 16 май Томов изкачи връх Лхотце и стана вторият българин (след Христо Проданов), стъпил на този осемхилядник без помощта на допълнителен кислород. На слизане от върха обаче 35-годишният русенец почина от височинна болест. От фирмата-организатор на експедицията са съобщили на родителите му, че за това ще бъдат нужни около 70 хиляди долара.

"Обещаха ни да го смъкнат поне до втори лагер (в момента тялото му е в района на Лагер 4 - бел. ред.) и затова в нас се запали една надежда - да съберем някаква част, някаква сума да им предложим, за да може после с вертолет да го закарат в Катманду. Мисля, че всеки един родител би искал детето му да е до него... Да го погребем по нашите си традиции, християнските, да не остане там, в тия скали... хвърлен...", каза пред БНР Юрий Томов, баща на загиналия алпинист.

Той увери, че ако времето не позволи провеждането на акция по сваляне на тялото от Лагер 4, парите ще бъдат дарени за благотворителност.

"Не, защото ми е син, но това беше един много достоен, много добър човек, скромен. Мисля, че той, както и Боян (Петров - бел.ред.) все пак допринесоха с нещо за нашата държава и мисля, че заслужават уважение... Една последна почит. Ако е възможно", каза още той.

Ако желаете да помогнете, можете да преведете пари на следната банкова сметка, на името на Юрий Любенов Томов:

IBAN: BG58BPBI79211043088601 в български лева, ЮРОБАНК ЕФ ДЖИ-РУСЕИ 

Снимка: личен архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК