Обрат: ГЕРБ се отказа да опрощава дълговете на мюфтийството

Ще бъде внесено предложение задълженията от близо 8 млн. лв. да се разсрочат

13.03.2019 | 15:52 Редактор: Василена Василева
Обрат: ГЕРБ се отказа да опрощава дълговете на мюфтийството

Въпросът с опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство претърпя изненадващ обрат. Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ще бъде направено предложение задълженията на Мюфтийството да бъдат разсрочени, а не опростени.

Промяната щели да внесат от ГЕРБ между първо и второ четене на Закона за вероизповеданията.

Първоначалното решение да се опростят дълговете на всички вероизповедания породи недоволство, тъй като се оказа, че почти всички задължения - около 8 млн. лв., са на Главното мюфтийство. Това даде повод на БСП да обвини управляващите в сделка с ДПС.

Премиерът Бойко Борисов пък се срещна в понеделник с българския патриарх Неофит и главния мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи.

Днес Цветан Цветанов категорично отрече да има сделка или "извиване на ръце" от страна на ДПС. По думите му по темата с опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство много се е спекулирало и въпросът е придобил политечски оттенък.

Цветанов подчерта и че целта на законопроекта е да се ограничи възможността чужди държави да финансират вероизповеданията ни. Затова се е стигнало и до законодателното решение вероизповеданията да получават субсидия от държавата.

Шефът на депутатите от ГЕРБ скочи и срещу "червените", които според него се "заиграли с темата по непочтен начин". "Не е редно да дават интервюта, а да дойдат тук и да защитават интересите на избирателите. Не им прави чест, че се занимават с теми, които могат само да отблъснат гражданите", отсече Цветанов.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че все още се обсъжда точно в какви срокове ще се разсрочат задълженията на Главното мюфтийство. Той уточни, че ще се търси начин държавната субсидия да осигури както плащането на заплатите за свещенослужителите, така и погасяването на задълженията на вероизповеданията.

"Задълженията на вероизповеданията остават дължими и върху тях се начислява лихва – те са обезпечени с имущество", добави Горанов.

Той подчерта и че решението за отсрочката на задълженията, а не тяхното опрощаване, идва на базата на обществената реакция, както и анализа на парламентарната група на ГЕРБ и експерти от Министерството на финансите.

Веднага след решението на ГЕРБ, от "Обединени патриоти", които бяха против опрощаването на дълговете, изразиха задоволството си.

"Поздравяваме нашите партньори, че се вслушаха в разумните аргументи на хората, които казаха, че не е редно да се поощрява едно вероизповедание, за сметка на друго. Така е правилно, честно, справедливо", каза депутатът от ВМРО Александър Сиди.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте ни във Facebook ТУК.