Роднините на Сакскобургготски признаха България за собственик на рилските гори

Царят все още не се отказва от територията, а близките му са продавали на трети страни парчета от земята

12.03.2019 | 19:35 Редактор: Иван Берберов
Роднините на Сакскобургготски признаха България за собственик на рилските гори

Роднини на Симеон Сакскобургготски сключиха споразумение с държавата и се оттеглиха от делото за собствеността на рилските гори. В спогодбата роднините на Царя - шестима херцози от рода Фон Вюртемберг, признават държавата за собственик. Самият Сакскобургготски все още претендира за тях, предаде Стоян Тричков.

Изминали са почти 10 години след началото на съдебната процедура за 165 500 дка гори в Рила. Делото обаче продължава с другите ответници – бившия премиер и неговата сестра Мария Луиза.

Дали признанието ще има тежест за спора по-нататък ще стане ясно тепърва. Адвокатът на Сакскобургготски твърди, че действието на роднините противоречи на това, че те са продавали част от земите на трети страни. 

Дружествата "Агротуризъм", "Бороспорт" и "Хастигс" също участват в спора. Документите обаче показват, че Сакскобургготски се е разпореждал с тази собственост. За продажбата на 10 дка на "Агротуризъм" той е действал с пълномощно от своите роднини, които не са участвали пряко в сделката. Затова днес твърдят, че нямат претенции към държавата.

До сега съдът е признал собствеността на държавата върху дворците "Кричим", "Саръгьол" и "Ситняково". Освен за горите в Рила, не е окончателно решен спорът за двореца "Врана", а този за "Царска Бистрица" се очаква да се гледа във ВКС през този месец.

Харесайте ни във Facebook ТУК