Секретарят на "Русофили" Юрий Борисов осъди МВР

"Арестът ми нанесе морална рана", каза бившият главен редактор на "Дума"

05.03.2020 | 19:30 Редактор: Наталия Тотева

Секретарят на движение "Русофили" и бивш главен редактор на вестник "Дума", Юрий Борисов, осъди МВР за ареста си през септември 2019 г. Според съда задържането е без доказателства за престъпление. МВР няма да обжалва.

На 9 септември 2019 г. Юрий Борисов е арестуван поради съмнения за шпионаж в полза на Русия.

"Отваряте си вратата и гледате 15 човека униформени. И ми казват "Добър ден, обиск", и ми връчват някакъв лист. Идват и 4 часа обискират и вадят, полуизгорели листове от камината и ги слагат в един плик като веществени доказателства", каза той за Bulgaria ON AIR.

Следователите конфискуват и компютъра на Борисов, в който е събирал журналистическа информация в продължение на 15 години. Юрий Борисов си тръгва след четиричасов разпит и без повдигнато обвинение.

"Този арест беше много несправедлив за мен. На мен ми нанася морална рана. И аз исках някакво удовлетворение. Аз исках съдът да каже, че няма основание за престъпление. Защото когато ви сложат белезниците и ви поведат някъде се предполага, че вие сте извършили престъпление. Или че може да укриете, или че пак ще извършите престъпление. Аз исках да стане ясно, че този човек , по този случай е арестуван незаконно", обясни бившият главен редактор на вестник "Дума'.

Според бившия вътрешен министър Емануил Йорданов, за да има задържане са необходими доказателства. В случая те са били в процес на събиране. 

"Това очевидно се прави с ясната мисъл,  че никой не носи отговорност за подобни незаконни действия извън данъкоплатеца,защото, в крайна сметка ние плащаме обезщетенията", коментира Йорданов. 

След решението на съда Юрий Борисов ще получи само 10 лв. - колкото са разноските по делото. Все още не е решил дали ще заведе дело за обезщетение.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК